Warmtepompen bij renovatie

Een warmtepomp installeren bij een renovatieproject? Kan dat wel? Zeker! Het vermogen om warmtepompten te koppelen aan radiatoren, en niet enkel aan vloerverwarming, heeft het marktpotentieel van deze techniek zelfs enorm vergroot.

Terug naar : verwarming

Buildwise bundelde voor jou de belangrijke aandachtspunten voor het succesvol installeren van warmtepompen bij renovaties. Zes korte video’s verhelderen de meest cruciale vragen: van basic (“Is het mogelijk om een warmtepomp te installeren bij een renovatie?”) tot heel concreet (“Hoe moet de bestaande installatie gereinigd en aangepast worden om de warmtepomp te beschermen?”). Deze pagina helpt je als installateur, architect, aannemer of renovatiecoördinator niet alleen je klanten heel gericht te adviseren, je vindt er ook heel wat documentatie en tools die je werk makkelijker maken.

Is het mogelijk om een warmtepomp te installeren bij een renovatie?

Een goed gedimensioneerde en aangepaste warmtepomp kan efficiënter en energiebesparend zijn!

Wat zijn de bestaande WP-technologieën en de laatste evoluties?

Leer meer over de huidige warmtepomptechnologieën én de nieuwste ontwikkelingen.

De warmtebehoefte berekenen – een essentiële stap!

Het berekenen van de warmtebehoefte is cruciaal. Deze tools laten je toe je klant het best mogelijke resultaat te bieden.

Kunnen de bestaande radiatoren hergebruikt worden met een warmtepomp?

Verken de mogelijkheden voor het hergebruik van bestaande radiatoren met een nieuwe warmtepomp, incl. de voordelen van vloerverwarming.

Kan de warmtepomp ook Sanitair Warm Water produceren?

De productie van sanitair warm water met de warmtepomp, en hoe je sommige systemen kunt optimaliseren voor zowel verwarming als sanitair warm water.

Hoe moet de bestaande installatie gereinigd en aangepast worden om de warmtepomp te beschermen?

Essentiële tips voor het reinigen en aanpassen van de huidige installatie om de warmtepomp te beschermen. Laat systemen op de laagst mogelijke temperatuur werken voor maximale efficiëntie!

Vervangen van een ketel door een warmtepomp: haalbaar of niet?

De installateur evalueert of een warmtepomp haalbaar is voor een specifiek renovatieproject. Een belangrijke voorwaarde om de prestaties van de warmtepomp op peil te houden, is te zorgen voor een zo laag mogelijke afgiftetemperatuur. Een gericht artikel beschrijft op een heldere manier de talrijke mogelijkheden en aandachtspunten.  

Ga naar het artikel

Hoe groot moet de warmtepomp zijn?

Het startpunt blijft het bepalen van de warmtebelasting van het gebouw en zijn verschillende ruimtes. Opgelet: het huidige geïnstalleerde ketelvermogen is om diverse redenen meestal geen goed uitgangspunt (omdat er werd overgedimensioneerd, omdat er sanitair warm water in doorstroom voorzien is, omdat de installatie dateert van voor grondige verbouwingen). 

Voor de meest gedetailleerde methode voor de bepaling van de warmtebelasting ontwikkelde Buildwise een rekentool:   

De Normen-Antenne ‘Thermische isolatie en installaties in gebouwen’ schetst de huidige normen en reglementering:  

Er is ook een vereenvoudigde methode die toelaat om het vermogen van de warmtepomp voor het gebouw in te schatten op basis van EPB- of EPC gegevens:  

Als de warmtepomp via een voorraadboiler ook moet zorgen voor sanitair warm water, dan moet daarvoor extra vermogen beschikbaar zijn!  

Powerheat CTA

Hergebruik van radiatoren: wat is hun vermogen?

Als je de bestaande radiatoren wil hergebruiken, maar niet meer beschikt over productinformatie van deze oudere toestellen, dan kan je gebruik maken van een handige app die voor jou het normvermogen bepaalt op basis van het type en de afmetingen: 

Nog vragen?