Beproeving van gevelopbouw

Terug naar : onderzoek

Beproeving van gevelopbouw

Waar de diverse varianten van de Karstenproefmeting het voordeel hebben dat ze relatief eenvoudig in uitvoering zijn, is er een nadeel met betrekking tot:

  • De weg die het vocht in de muur volgt. Bij de vergrote karstenmetingen gaat het steeds om een sferische verspreiding, waardoor in het bijzonder de gemeten capillaire absorptie aanzienlijk kan afwijken van de werkelijkheid.
  • De methode is niet eenvoudig toe te passen op heel wat hedendaagsere muurtypes. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig in te zien dat zo’n karstenmeting, toegepast op een spouwconstructie met een ‘lekkend’ buitenspouwblad, totaal onrealistische resultaten zal opleveren.
  • Bovendien is de methode moeilijk op speciale elementen toe te passen, zoals allerhande systemen om spouwdraineringen, ventilatie-openingen etc. te beschermen, maar tegens bijzonder bouwknopen.

Een oplossing is de laboratoriumopstelling, waarbij een muurdeel (zoals het in werkelijkheid bestaat) ook wordt beproefd volgens realistische opstandigheden: een meter water aangrenzend aan de muur, met in dit geval dan een driehoekige drukverdeling.

Overstromingsbeproeving wandopbouw

De proefopstelling is een bak, waarin tegelijk twee testmuren getest kunnen worden. Met een vlotter- en pompsysteem wordt de waterhoogte constant op een meter gehouden. De parameters die gemeten worden zijn de hoeveelheid vocht dat doorheen de muur migreert, en het capillaire opgenomen vocht (wordt bepaald door weging na de proef).

Testmuurtjes worden in kaders opgebouwd, en vervolgens in de bak getakeld, waarna de proef uitgevoerd kan worden. Het doel van deze bak-opstelling is meervoudig:

  • Beproeven van een aantal typische muuropbouwen, in het bijzonder spouwconstructies, al dan niet (na-)geïsoleerd. Er zijn overigens isolatieproducten (ook voor na-isolatie) op de markt die evenzeer als overstromingsbescherming in de markt worden gezet (als ondoordringbaar scherm in de spouw).
  • Beproeven van een aantal specifieke systemen voor het afdichten van gevelopeningen.
  • Beproeven van een aantal buitenisolatie-systemen, in het bijzonder de eventueel problematische details ter hoogte van de ‘beëindiging’ van de isolatie (onderrande, aansluiting met vensterdorpels, …)
  • Verifiëren van de resultaten die bekomen werden met de verticale karstenpijp, waarbij de geteste muren nogmaals aan ‘realistische’ omstandigheden worden blootgesteld.

Status: in ontwikkeling, proefpost wordt momenteel opgebouwd in het labo