Hoe ontwerp en dimensioneer je innovatieve technologieën voor duurzaam waterbeheer in gebouwen?

Waterbeheer herdenken: een uitdaging en een opportuniteit.
In Vlaanderen, net als elders in de wereld, staan de watervoorraden onder druk, een fenomeen dat wordt versterkt door de effecten van klimaatverandering. Deze watercrisis, die de komende jaren zal verergeren, werpt belangrijke economische en sociale vragen op, waarvoor de bouwsector oplossingen kan aanreiken.

Oplossingen binnen handbereik, maar nog steeds onderbenut
Dankzij innovatieve technologieën is het mogelijk water op een meer circulaire en rationele manier te gebruiken en tegelijkertijd de grondwaterstand lokaal te versterken (TRIAS AQUATICA-concept). Ondanks hun potentieel worden de doelstellingen van TRIAS AQUATICA echter nog te weinig opgenomen in nieuwbouw- of renovatieprojecten. In veel gevallen is de installatie van aanvullende technologieën, zoals systemen voor hergebruik van grijs water en waterbesparende sanitaire toestellen, essentieel om de druk op de watervoorraden te verminderen.

Om bouwprofessionals te begeleiden naar efficiënter en duurzamer waterbeheer in gebouwen, ontwikkelt het WATERWIJZER-project hulpmiddelen die de integratie van innovatieve waterbeheertechnologieën vergemakkelijken. Door vergelijkingen beschikbaar te maken op basis van belangrijke indicatoren zoals Total Cost of Ownership (TCO), Return on Investment (ROI) en Environmental Impact (EI), helpt het project spelers in de sector om weloverwogen keuzes te maken.

Deze tools spelen in op een realiteit: veel professionals ontbreekt het aan tijd en middelen om specifieke oplossingen te evalueren of om complexe wetgevende en juridische aspecten te beheersen. Om deze leemtes op te vullen, biedt het project niet alleen beslissingsondersteunende software, maar ook praktische technische handleidingen en een gedetailleerd juridisch handboek.

Onze publicaties over het onderwerp

Meer informatie over normen en regelgevingen op dit gebied

In samenwerking met

Met de steun van

Hebt u vragen over dit project?

Gerelateerde projecten