Bij het aanpasbaar maken van de speciale technieken moet je rekening houden met de aanpasbaarheid van lokalen, technische verdeelsystemen (schachten, verhoogde vloeren en verlaagde plafonds) en technische ruimten. Aanpasbaarheid van lokalen kan worden verkregen door het gebouwvolume theoretisch op te delen in verschillende modules, waarbij elk lokaal één of meerdere modules kan omvatten, en door technieken te ontwikkelen die het comfort en de luchtkwaliteit in elk van deze modules kan waarborgen, bijvoorbeeld. door elke module uit te rusten met een onafhankelijke hydraulische kring voor verwarming.
Aanpasbaarheid van technische verdeelsystemen kan worden verkregen door extra ruimte te creëren en door te voorzien in toegangsluiken e.d., door voldoende verticale schachten te voorzien die anticiperen op verschillende configuraties van de scheidingswanden, en door het inwerken van technieken in wanden die onderhevig zijn aan wijzigingen (zoals scheidingswanden tussen kantoren) te vermijden.
Aanpasbaarheid van technische ruimten kan worden verkregen door ervoor te zorgen dat technische ruimten gemakkelijk toegankelijk zijn en onderdelen van installaties eenvoudig kunnen worden weggehaald, door in een reservecircuit te voorzien ter hoogte van de collectoren, en door te anticiperen op het veranderen van de brandstof voor de warmte- en koudegeneratoren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van bijkomende mantelbuizen of het voorzien van een opslagplaats voor pellets.
Voor elk project moet een compromis worden gezocht tussen een verhoogde aanpasbaarheid en de meerkost hiervan. Hoe vroeger in het ontwerpproces de nodige oplossingen worden meegenomen, hoe lager de meerkost. Ook moet je deze meerkosten afwegen tegen de lagere kosten voor toekomstige veranderingen in het gebouw (zoals bijvoorbeeld bij een wijziging van de indeling).
Meer info over het aanpasbaar maken van de speciale technieken vind je hier terug: artikel speciale technieken
Presentatie met overzicht van oplossingen.