Afdichting van doorvoeringen van onbrandbare leidingen in brandwerende massieve vloeren met isolatieschalen en eventueel een brandwerende coating

Terug naar : bouwdetails

  • 1. Afb. 1 : Afdichting van een doorvoering van een onbrandbare leiding in een brandwerende massieve vloer met een isolatieschaal en eventueel een brandwerende coating

    Legende

    1. Massieve vloer
  • 2. Onbrandbare leiding
  • 3. Uitsparing en speling rond de leiding of de isolatieschaal
  • 4. Afdichting rond de leiding of de isolatieschaal
  • 5. Isolatieschaal
  • 6. Eventuele coating (op de vloer/leiding/isolatieschaal)
  • 2. Afb. 2 : Afdichting van een doorvoering van een onbrandbare leiding in een brandwerende massieve vloer met een isolatieschaal en eventueel een brandwerende coating

    Legende

    1. Massieve vloer
  • 2. Onbrandbare leiding
  • 3. Uitsparing en speling rond de leiding of de isolatieschaal
  • 4. Afdichting rond de leiding of de isolatieschaal
  • 5. Isolatieschaal
  • 6. Eventuele coating (op de vloer/leiding/isolatieschaal)

1. Massieve vloer

De massieve vloer moet ofwel in overeenstemming zijn met een gestandaardiseerde massieve vloer, ofwel met een gelijkaardige massieve vloer. Het gebruik van andere massieve vloeren is toegelaten, op voorwaarde dat dit gevalideerd wordt in de voorschriften van de fabrikant* van de brandwerende voorziening die in de vloer aangebracht wordt.

2. Onbrandbare leiding

De eigenschappen van de onbrandbare leiding moeten in overeenstemming zijn met de voorschriften van de fabrikant*. Daarin moet gespecificeerd worden uit welk materiaal de leiding opgebouwd is (staal, koper …), en wat de minimale en maximale diameter (gewoonlijk 50 tot 250 mm) en wanddikte (gewoonlijk 0,5 tot 5 mm) ervan is.

Een schuine doorvoering (hoek tussen 45° en 90° ten opzichte van de wand) is toegestaan in alle richtingen. Raadpleeg de voorschriften van de fabrikant* voor eventuele aanpassingen aan de brandwerende voorziening (ligging, afmetingen ...).

3. Uitsparing en speling

Het verschil tussen de diameter van de uitsparing en de diameter van de leiding (of van de isolatieschaal indien deze doorloopt doorheen de vloer) mag niet groter zijn dan de waarde die vermeld wordt in de voorschriften van de fabrikant*.

4. Afdichting

De afdichting van de ruimte tussen de leiding of de isolatieschaal (indien deze doorloopt doorheen de vloer) en de uitsparing in de massieve vloer wordt gerealiseerd zoals aangegeven in de voorschriften van de fabrikant* (dichtpleisteren, opstoppen met rotswol …).

De te voorziene afdichting is afhankelijk van de speling tussen de leiding of de isolatieschaal en de uitsparing. Tenzij anders bepaald in de voorschriften van de fabrikant* (bv. speling kleiner dan een bepaalde waarde), moet deze ruimte in principe altijd afgedicht worden.

5. Isolatieschaal en bevestiging

De eigenschappen van de – al dan niet van een brandwerende coating voorziene – isolatieschaal moeten in overeenstemming zijn met de voorschriften van de fabrikant*. Hierin moet gepreciseerd worden wat de minimale densiteit [kg/m³], de minimale dikte [mm] en de brandreactieklasse (A1, A2-s1, d0 …, volgens de norm NBN EN 13501-1) van de isolatieschaal is en over welke lengte (lengte ‘x’ uit de afbeelding, in mm) deze minstens rondom de onbrandbare leiding aangebracht moet worden (al dan niet aan weerszijden van de vloer).

De lengte ‘x’ uit de afbeelding moet ongeveer 500 mm bedragen bij stalen leidingen en ongeveer 800 mm bij koperen leidingen vanaf de geïsoleerde vloer (langs weerszijden), tenzij anders vermeld in de voorschriften van de fabrikant**.

De isolatieschaal moet bevestigd worden zoals beschreven in de voorschriften van de fabrikant*.

6. Brandwerende coating

De isolatieschaal, de massieve vloer en/of de leiding moeten eventueel ingesmeerd worden met een brandwerende coating. In voorkomend geval dienen de voorschriften van de fabrikant* de nodige informatie te bevatten met betrekking tot de te gebruiken coating, de dikte [mm] en de lengte (zie de lengten ‘y’ en ‘z’ in de afbeelding, in mm) waarover deze aangebracht dient te worden.

7. Ophangconstructie van de leiding (niet zichtbaar op de afbeelding)

De leiding dient ondersteund en bevestigd te worden volgens de regels van goed vakmanschap.

* Opgesteld op basis van het classificatierapport.

** Bij koper is de lengte meestal groter omdat koper minder gunstige eigenschappen heeft dan staal (met name een lagere smelttemperatuur en een grotere warmtegeleidingscoëfficiënt).



Gerelateerde bouwdetails

Gerelateerde publicaties