BIM in je bedrijf

Tips voor de implementatie van BIM in je bedrijf

In dit gedeelte wordt aangegeven met welke methodologie je BIM kunt implementeren in je bedrijf. 

De belangrijkste stappen die je daarbij moet doorlopen, zijn: 

  1. een zelfanalyse uitvoeren (wat is de huidige situatie en waarom veranderen?) 
  2. de basiskennis over BIM onder de knie hebben 
  3. de doelstellingen bepalen 
  4. bepalen hoe deze doelstellingen te bereiken (uitwerken van een BIM-implementatieplan) 
  5. evalueren en aanpassen: de doeltreffendheid nagaan van de uitvoering van het BIM-implementatieplan en het voortdurend bijsturen 

Er bestaat geen universele strategie om je interne organisatie aan te passen. Elk bedrijf moet een actieplan op maat uitwerken naar gelang zijn huidige situatie, zijn doelstellingen en de beschikbare middelen.

Implement 03 Nl

BIM-competenties

BIM is een nieuwe manier van werken die de dynamiek van ontwerp, bouw en beheer van een project ingrijpend beïnvloedt. BIM impliceert dus een aanpassing van de aanpak in de eigen organisatie en in de samenwerking met andere organisaties.

Deze aanpassing veronderstelt ook dat de individuele vaardigheden van de personen die bij het projectproces betrokken zijn, zoals architecten, aannemers of gebouwbeheerders, evolueren.

Om (toekomstige) bouwprofessionals voor te bereiden op de uitdagingen die BIM met zich meebrengt, moeten we eerst bepalen welke competenties ze moeten verwerven tijdens hun (basis- en/of vervolg)opleiding. De werkgroep ‘Opleiding’ van het Technisch Comité BIM & ICT en cluster BIM heeft een eerste stap in deze richting gezet met de ‘BIM-competentiematrix’.

Ontdek meer

BIM in de bedrijven van de gespecialiseerde bouwberoepen algemene aannemers

Buildwise heeft onderzocht welke BIM-competenties bouwprofessionals moeten verwerven, afhankelijk van hun rol bij een algemene aannemer of in bedrijven van de gespecialiseerde bouwberoepen.

Lees meer

BIM voor de klant

Of het nu om praktische redenen is of gewoon uit overtuiging, steeds meer klanten willen BIM gebruiken in hun bouwprojecten. Dit artikel belicht de uitdagingen voor particuliere opdrachtgevers, overheidsinstanties of regionale instanties, welke principes je moet begrijpen en waar je op moet letten om je BIM-project succesvol af te ronden. 

Lees meer