BIM voor algemene aannemers
Buildwise heeft onderzocht welke BIM-competenties bouwprofessionals moeten verwerven, afhankelijk van hun rol bij een algemene aannemer.
Deze inspanning leverde een aantal ‘fiches’ en getuigenissen op waarin de impact van BIM op de traditionele rollen binnen algemene bouwbedrijven wordt beschreven.
De fiches
Het doel van deze fiches:
- scholen en opleidingscentra met (toekomstige) calculatoren, werfleiders en projectleiders als doelgroep in staat stellen zich bewust te worden van de BIM-competenties die hun doelgroep moet verwerven. Deze documenten dienen als inspiratiebron voor de ontwikkeling van BIM-opleidingen (zowel voor initiële als voortgezette opleidingen)
- calculatoren, werfleiders en projectleiders inzicht geven in de gevolgen van BIM voor hun beroep, de BIM-competenties die ze moeten verwerven en de manieren waarop ze een goede opleiding kunnen krijgen.
BIM voor gespecialiseerde bouwbedrijven
De BIM-viewers voor specifieke bouwbedrijven
Je moet niet kunnen modelleren om deel te nemen aan een BIM-project en om er voordelen uit te halen.
De BIM-viewers bieden bijvoorbeeld interessante functionaliteiten:
- visualiseren van de geometrie en raadplegen van de gegevens
- meten
- filteren
- opmerkingen geven (aantekeningen maken).
De prijsofferte
Alsmaar meer algemene aannemers en architecten werken in BIM. De onderaannemers zullen dus aanbestedingsdossiers krijgen die BIM-bestanden bevatten (bv. BIM-model).
Wat is het nut voor een gespecialiseerd bouwbedrijf om naast de gebruikelijke stukken een BIM-model te ontvangen? Met het gebruik van BIM wordt het uitwerken van een prijsofferte vergemakkelijkt dankzij een aantal voordelen: visualisatie (3D), consistente en gemakkelijk te raadplegen informatie, extractie van de hoeveelheden.
Enkele voorbeelden m.b.t. specifieke bouwberoepen
Prijsofferte voor het plaatsen van een dak:
Je kunt alle gegevens die verband houden met het dak uit het BIM-model halen en ze vervolgens verwerken met behulp van een passende tool.
Dat zal nog nuttiger blijken voor daken met ingewikkelde vormen: correcte prijsofferte, aanzienlijke tijdswinst, gemakkelijkere berekeningen, enzovoort.
Schrijnwerk:
Een keukenplan opstellen, een trap ontwerpen, een prijsofferte uitwerken voor de binnendeuren (vereisten inzake brandveiligheid, akoestiek, materialen e.d. zijn opgenomen in het BIM-model).
Pleisterwerken:
Extractie van de hoeveelheden (pleister, hoek- en afwerkingsprofielen, enzovoort).
Plaatsing van vloerbedekking:
Opstellen van het legpatroon (visueel), uitwerken van het legplan (technisch) en berekening van de bijbehorende hoeveelheden, rekening houdend met de snijverliezen.
Sanitair en ventilatie:
Berekenen en dimensioneren van een ventilatiesysteem, opstellen van het plan van de leidingen en bepalen van de bijhorende materiaalhoeveelheden.
Glaswerk:
Bepalen van het glastype, de glasdikte en de bijhorende oppervlakte (in functie van de positie binnen het gebouw en rekening houdend met de veiligheidsvoorschriften volgens de norm NBN S 23- 002) en opstellen van de offerte.