Basisventilatie in woongebouwen

Ventilatie is essentieel om het comfort, onze cognitieve prestaties en gezondheid in woningen te garanderen. Daarom bundelt Buildwise voor jou al zijn expertise op een overzichtelijke manier.

Terug naar : ventilatie

Een kwaliteitsvol ventilatiesysteem verwezenlijken? Van ontwerp en indienststelling tot onderhoud

Een kwaliteitsvol ventilatiesysteem dat goede prestaties levert verwezenlijken, begint al bij het ontwerp en de dimensionering van het systeem en zet zich voort bij een correcte montage en indienststelling en een goed onderhoud. Om de ontwerpers en installateurs te begeleiden bij de verschillende stappen reikt Technische Voorlichting 258: Praktische gids voor de basisventilatie in woongebouwen een brede waaier aan praktische oplossingen en concrete aanbevelingen aan om tot een kwalitatief en performant ventilatiesysteem te komen.

 

Naar Technische Voorlichting 258

Ontdek ook onze tool voor het dimensioneren en/of afstellen van jouw ventilatiesysteem

Optivent 880X496

Optivent rekentool

Dimensioneren en/ of afstellen van jouw ventilatiesysteem?

De rekentool Optivent voor desktop helpt u stap voor stap bij het ontwerp en de dimensionering en/ of afstelling van een ventilatie-installatie

Meer weten over bepaalde aspecten die aan bod komen in TV 258?

Indienststelling

Om zeker te zijn dat bij de indienststelling van een ventilatiesysteem de ontwerpdebieten worden gehaald, dienen deze debieten afgesteld te worden. Met behulp van de Optivent-rekentool of -app gebeurt de afstelling snel en efficiënt.

Binnenluchtkwaliteit en onderhoud

Ventilatiesystemen spelen een belangrijke rol bij het verzekeren van de binnenluchtkwaliteit door de toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht. Onder andere de positie van de luchtopeningen in de gebouwschil en filtratie dragen daartoe bij. Regelmatig onderhoud van ventilatiesystemen is essentieel om hun effectiviteit te waarborgen. Een goed onderhouden systeem zorgt niet alleen mee voor een goede binnenluchtkwaliteit, maar kan ook energie besparen.

Ventilatie en akoestiek

Lawaaihinder door mechanische ventilatie is een veel voorkomend, maar vaak ook te vermijden probleem. Een goed ontwerp en een correcte dimensionering en afstelling kunnen ongewenst lawaai voorkomen. De Optivent-rekentool helpt je in te schatten of jouw ventilatieontwerp voldoet aan de akoestische normeisen.

Meer informatie over de huidige normen en regelgeving?

Ontdek alle informatie over de normen en regelgeving op de pagina van onze Normen-Antenne: Ventilatie en Indoor Air Quality.

Nog vragen?