Buildwise ondersteunt bouwprofessionals bij renovaties met een gericht en divers aanbod!

Terug naar : nieuws

Zaventem, 17 juli 2023 - Zowat alle overheden zijn het erover eens: België moet maximaal inzetten op energetische renovaties met ook steeds meer aandacht voor circulariteit. Bovendien mogen ook factoren als comfort en akoestiek niet uit het oog verloren worden. Omdat elke renovatie quasi uniek is, ligt de complexiteit vaak hoog – met veel druk op de bouwprofessionals die bij het project betrokken zijn.

 

Buildwise, het vroegere WTCB, ontwikkelde recent een reeks initiatieven om aannemers, architecten en studiebureaus te ondersteunen bij renovatieprojecten. Het onderzoeks- en innovatiecentrum van de bouw creëerde een overzichtelijke themapagina op zijn website, gratis online opleidingen, de nieuwe app RenoCheck en nog veel meer. Bovendien organiseert Buildwise na de zomer in heel België de Renovision Festival Tour.  

Enkele screenshots van de RenoCheck applicatie

Overzichtelijke informatie en gratis opleidingen

Buildwise stelde recent een themapagina op zijn website voor die alle nuttige informatie over renoveren bundelt. Bouwprofessionals krijgen er toegang tot relevante publicaties, apps, video’s, opleidingen en meer. Via het project BE REEL! ontwikkelde Buildwise bovendien de Buildwise Renovatieacademie - een gratis online opleidingsplatform met een hele reeks modules rond vocht, akoestiek, isolatie van binnenmuren, opstellen van een diagnose, energetische renovatie van erfgoed, enz. De opleidingen zijn gericht op aannemers, architecten, renovatiecoaches en -coördinatoren, studenten, enz. 

Aan de slag met concrete tools

Buildwise ontwikkelde ook praktische tools, die de bouwprofessional concreet helpen om renovatieprojecten succesvol aan te pakken. Zo presenteerde het recent de gratis app RenoCheck. De app laat de projectcoördinator toe de staat van een gebouw te beoordelen, vóór het begin van het project. Hiervoor gaat een architect of aannemer doorgaans ter plaatse om notities en foto’s te nemen waarmee hij/zij een nauwkeurig rapport van de situatie kan opstellen en de nodige werken efficiënt kan plannen. Om hierbij te helpen, werd de RenoCheck-app ontwikkeld (introductievideo). 

Precies opmeten laat toe om een correcte offerte op te maken bij aanvang van een renovatieproject. Er zijn vandaag verschillende digitale hulpmiddelen op de markt die kunnen helpen om sneller en juister te werken. In een helder artikel geeft Buildwise een duidelijk overzicht.  

Renovision Festival Tour

Om al deze zaken (en meer) op een overzichtelijke manier aan aannemers en installateurs voor te stellen, organiseren Buildwise en Constructiv in samenwerking met Embuild en Bouwunie in heel België de Renovision Festival Tour. Deze reeks evenementen vindt plaats in september en oktober 2023 en gunt een blik op de toekomst van de renovatie met slimme weetjes, verrassende innovaties en een spetterende Technopolis-show.  

Over Buildwise

Buildwise, voorheen WTCB, is opgericht in 1959 door de bouwsector. Buildwise heeft als missie om bouwprofessionals te ondersteunen om de kwaliteit, productiviteit en duurzaamheid te verbeteren en de weg vrij te maken voor innovatie op werven en in bouwbedrijven. De praktijk staat daarbij voorop. Daarom zijn de Technische Comités, waarin vertegenwoordigers uit de bouwsector zetelen, cruciaal voor onze werking. Buildwise kijkt als innovatiecentrum niet alleen naar de nabije toekomst, maar wil ook een visionaire pioniersrol vervullen in een maatschappij die alsmaar sneller verandert. Buildwise telt ruim 280 medewerkers, verspreid over kantoren en onderzoekslabo’s in elk gewest.  

Bezoek de themapagina Renoveren