Buildwise zet volop in op drones in de bouw

Terug naar : nieuws

Het gebruik van drones is aan een sterke opmars bezig. In België worden deze onbemande luchtvaartuigen nog vooral gebruikt om foto’s en videobeelden te maken. Buildwise onderzoekt of dit veelzijdige hulpmiddel ook door de aannemers gebruikt kan worden om veiligheidstaken op bouwplaatsen uit te voeren, bijvoorbeeld door veiligheidsdrones met camera in te zetten op werven. Het gebruik van drones op de werf wordt voorlopig echter nog beperkt door technische uitdagingen en wettelijke aspecten (o.m. de zogenoemde ‘camerawet’).

Het WTCB zet volop in op drones in de bouw - Drones : des outils polyvalents pour les chantiers

Een Innovation Paper van Buildwise over drones in de bouwsector

De laatste jaren worden drones steeds toegankelijker, zowel voor het brede publiek als voor de professionele gebruiker. Uitgerust met gespecialiseerde toepassingen (fototoestellen, thermische camera’s, GPS …) kunnen ze al verschillende taken op en rond de werf uitvoeren, zoals het opstellen van digitale 3D-terreinmodellen en het uitvoeren van visuele inspecties van moeilijk bereikbare plaatsen.

Deze technologie is in volle ontwikkeling en lijkt heel wat mogelijkheden te bieden. Toch zijn er ook een aantal kanttekeningen te maken. De hindernissen en obstakels verbonden aan het gebruik van drones mogen niet over het hoofd gezien worden. Al deze aspecten komen aan bod in een Innovation Paper over het gebruik van drones in de bouwsector. Dit document wordt voorgesteld aan het publiek tijdens Digital Construction Brussels op 24 en 25 oktober.

Live demonstaties van drones voor dakwerkers

Op deze beurs wordt er ook een live praktijkdemonstratie gegeven van drones die ingezet worden om een dak te inspecteren. Daarbij wordt ook uitleg verschaft over het wettelijke kader rond deze opkomende technologie, die zeker voor dakwerkers heel wat potentieel heeft.

Geïnteresseerd in dit event? Inschrijven kan via de website van Digital Construction Brussels.