Naar hoofdinhoud

Het WTCB werd Buildwise: lees er hier alles over.

In de ban van BIM? Buildwise helpt u op weg!

Terug naar nieuws

In de Belgische bouwsector lijkt het soms wel of het vandaag al BIM is wat de klok slaat. En niet onterecht: de technologie is veelbelovend. Maar de implementatie van een nieuwe technologie verloopt geleidelijk en soms met horten en stoten. Daarom neemt Buildwise hierin het voortouw voor de Belgische bouwsector. In samenwerking met de Cluster BIM stelde het Centrum een BIM-protocol en een BIM-uitvoeringsplan (binnenkort beschikbaar) op.

In de ban van BIM? Het WTCB helpt u op weg! - Séduit par le BIM ? Le CSTC vous met en selle !

Nood aan duidelijke spelregels

Het BIM-protocol is een contract waarin de basisafspraken en de verwachtingen van de partners binnen een bouwproject vastgelegd worden. Het BIM-uitvoeringsplan bepaalt hoe de partners in de praktijk te werk zullen gaan. Beide documenten zijn cruciaal om projecten correct op het juiste spoor te zetten.

Heldere en laagdrempelige vorming van aannemers

Een andere noodzakelijke voorwaarde voor de marktbrede implementatie van BIM is het vormen van de aannemers. Hoe meer spelers op de markt bekend zijn met de mogelijkheden, hoe gemakkelijker de technologie ingang vindt en gemeengoed wordt. Daarom organiseert Buildwise op Digital Construction Brussels op 25 oktober 2018 de informatiesessie ‘BIM voor beginners’. Het doel is om op een heldere manier uiteen te zetten wat BIM precies is, wat de mogelijkheden zijn en hoe aannemers ermee van start kunnen gaan in hun eigen organisatie. De focus ligt ook op mogelijke drempels, zoals complexiteit, impact op de medewerkers en investeringskosten.

Tijdens deze informatiesessie loodsen drie sprekers de aannemers langs de relevante aandachtspunten. Hoe begin je met BIM? Wat kost de implementatie ervan? Wat zijn de spelregels? Welke kansen biedt het? Tot slot vertelt een stem uit de praktijk, Hannes Benaets van bouwbedrijf Dethier, winnaars van de Digital Construction Award 2018, waarom ze als aannemer voluit gekozen hebben voor BIM.

Digital Construction Brussels vindt plaats in Brussel op 24 en 25 oktober 2018. Meer informatie en inschrijven: digitalconstructionbrussels.be.