“Slimmer werken, niet harder” dankzij LEAN!

Terug naar : nieuws

Werken op basis van LEAN betekent dat je alle processen zodanig inricht dat producten en projecten met zo weinig mogelijk verspillingen gerealiseerd kunnen worden. Daardoor verkort de bouwtijd, en dat is niet alleen voordelig voor de klant, maar ook voor het bouwbedrijf!

 

Dak- en gevelbedrijf Solide & WaterpROOF uit Schilde zet in op LEAN!

Greet Smets, mede-zaakvoerder van dak- en gevelexperten Solide & WaterpROOF uit Schilde, volgde bij Buildwise de opleiding LEAN, gespreid over een viertal weken. Ze ging ook actief aan de slag met de verworven inzichten – op de werf, op kantoor én in het magazijn! 

Cruciaal was het overtuigen van de collega’s, maar na één korte workshop stonden alle neuzen in dezelfde richting. Solide & WaterpROOF ging eerst kritisch kijken naar de eigen bedrijfsprocessen, en paste daarna verschillende technieken toe die toelieten om onder meer efficiënter om te gaan met voorraden en materialen. Een voorbeeld is het gebruik van de techniek 5S in het magazijn. Meer ordelijkheid betekent minder tijdverlies!  

Het advies van Greet? 

  • Durf open en kritisch kijken naar je eigen processen. 
  • Durf denken in functie van slimmer werken, niet harder werken. 
  • Durf eraan beginnen, ook al is je plan nog niet helemaal perfect.  

“Ik had veel baat bij de verschillende simulatiegames tijdens de opleiding. Die maakten de lean-concepten extra inzichtelijk. De docent van Buildwise heeft ons na de opleiding nog opgevolgd. Ook hij stond te kijken van onze verwezenlijkingen. Dat is mooi, toch?”, besluit Greet Smets.

Foto's

Meer info over bouwprocessen?