Gevels en brandveiligheid: blijf op de hoogte van de nieuwigheden!

Terug naar : nieuws

Verschillende gevelbranden in hoge gebouwen, waaronder die in Londen in 2017, hebben gezorgd voor een aantal wijzigingen in de Belgische brandreglementering. Sinds juli 2022 moeten alle nieuwe gebouwen aan deze eisen voldoen. De TV 282 blijft DE referentie.  

Het principe is relatief eenvoudig: het risico op brandoverslag via de gevels beperken. De uitvoering is soms echter een stuk ingewikkelder! 

 

  • Bekijk hier wat er kan gebeuren (3 mogelijke scenario’s) 

 

Dankzij onze verschillende publicaties heb je de juiste oplossingen voor jouw projecten ter beschikking, of je nu architect, aannemer of gevelbouwer bent. 

De basis onder de knie krijgen

Wat zijn de aandachtspunten voor het ontwerp en de uitvoering? Hoe zit het met de renovatie van de gevels van bestaande gebouwen? Hoe ziet de brandregelgeving in België eruit? 

 

Al deze info is terug te vinden in onze Innovation Paper 37 ‘Brandveiligheid van gevels van gebouwen met meerdere verdiepingen’, evenals in de Normen-Antenne Brandpreventie, waarin normalisatie en regelgeving zijn samengebracht.

Wil je nog meer weten? Bekijk de bekende TV 282, de bijbel voor gordijngevels.  

In de praktijk: de juiste isolatie op de juiste plaats  

De materiaalkeuze, met name die van de isolatie, is volledig anders voor middelhoge gebouwen (h > 10 m) en vooral voor hoge gebouwen (h > 25 m), waar doorgaans onbrandbare isolatie en luchtspouwonderbreking vereist zijn.  

 

Lees in dit artikel wat er veranderd is.     

Hoe garandeer je de vlamdichte meter bij aluminium of stalen gordijngevels? Een ware puzzel!   

Bekijk de 2D en 3D bouwdetails die voldoen aan de eisen (uittreksels uit TV 282).  

Speciale gevallen: houten bekledingen en groene gevels

Duurzaam bouwen met biogebaseerde materialen, en zelfs levende systemen zoals groene gevels, wordt steeds populairder. Brandveiligheid mag geen belemmering zijn voor hun verdere ontwikkeling. Buildwise biedt conforme oplossingen voor: 

Nog vragen? Neem contact op met ons Help Center 

Nog niet helemaal duidelijk? Maak gebruik van onze online ondersteuning. Onze ingenieurs staan steeds ter beschikking voor technisch advies.

Een opleiding om deze materie onder de knie te krijgen 

Buildwise organiseert een opleidingssessie om je de nodige middelen aan te reiken voor een goed ontwerp en toepassing. De docenten zullen je helpen met het ontcijferen van alle vereisten. Schrijf je nu in voor één van deze avonden (23 of 27 maart of 24 april).