3D Beton printen – betonformules en richtlijnen voor de bouwsector - BEXTRUS

Terug naar : onderzoeksprojecten
3D beton printen door middel van extrusie biedt nieuwe perspectieven voor de bouwsector.

Additive manufacturing, ook bekend als 3D-printen, is een bij uitstek geschikt instrument voor industriƫle productie op maat. Deze technologie biedt nieuwe perspectieven voor de bouwsector in de ruime zin en biedt heel wat economische, milieu- en maatschappelijke voordelen.

Dit project focust op het gebruik van deze technologie in de sector van de gebouwen, de infrastructuurwerken en de speciale constructies uit vuurvaste materialen.

In het kader van dit project worden d.m.v. extrusie printbare betonformuleringen ontwikkeld en 3D-demonstrators gerealiseerd ten behoeve van de hiervoor vermelde sectoren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de reologische eigenschappen van de materialen, om tegelijkertijd te voldoen aan de verpompbaarheid, de extrudeerbaarheid en de constructieve eigenschappen.

Daarnaast worden richtlijnen opgesteld voor het testen van de geschiktheid van betonnen voorwerpen voor 3D-printen door extrusie, op basis van karakteriseringstesten van vers en verhard beton en door de invloed van machineparameters op de printbaarheid van het materiaal te bestuderen. Een numeriek model, dat op basis van deze tests wordt ontwikkeld, zal daarenboven een snellere ontwikkeling van nieuwe formuleringen mogelijk maken.

Dit project zal de haalbaarheid ("proof of concept") aantonen van het printen d.m.v. extrusie van civieltechnische en vuurvaste betonnen objecten en een basis leggen voor verdere ontwikkelingen.

In samenwerking met

Met de steun van

Hebt u vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten