Centrum Bouw 4.0 ondersteunt bouwprofessionals bij hun digitale transformatie

Terug naar : onderzoeksprojecten
Via demonstratieactiviteiten staat het Centrum Bouw 4.0 de bouwprofessionals bij in het digitalisatiehoofdstuk van de bouw

De digitalisering is alomtegenwoordig. Ook in de bouwsector is de digitale transformatie volop aan de gang en komen er tal van nieuwe digitale technologieën en mogelijkheden op ons af om efficiënter te ontwerpen, te bouwen, te beheren en te renoveren.

Het  project wilt via demonstratieactiviteiten de bouwprofessionals bijstaan in het digitalisatiehoofdstuk van de bouw. Het project focust op de specifieke bouwberoepen en koppelt deze aan concrete tools en voorbeelden op maat. 

In een nieuw demonstratiecentrum in Sint-Stevens-Woluwe worden demonstraties en opleidingen gegeven rond digitale technologieën in de bouwsector.  Bovendien wordt er ook het contact tussen bouwprofessionals en technologieaanbieders, softwarehuizen, studiebureaus … gestimuleerd. Zo kunnen nieuwe ideeën ontstaan en nieuwe toepassingen ontwikkeld, getest en opnieuw gedemonstreerd worden, met de noden en behoeften van de bouwprofessionals als uitgangspunt. 

Daarnaast wordt ook een mobiele demonstratiehub  ingezet op werven voor demo- en testactiviteiten om de technologieën waar nodig dicht bij de bouwprofessional te brengen.

Dit project heeft drie doelstellingen: 

  1. het demonstreren van digitale technologieën en daaraan gelinkte bouwapplicaties met expliciete focus op de verschillende specifieke bouwberoepen 
  2. het begeleiden van bouwprofessionals bij proef- en opstartprojecten 
  3. het faciliteren van nieuwe ontwikkelingen voor de digitale bouwsector, door de relevante partijen zoals de bouwberoepen en technologiespelers bij elkaar te brengen en nieuwe ideeën en projecten te ondersteunen.

Met de steun van

Hebt u vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten