Draadloze communicatie in gebouwen - Bi-Wi-Fi

Terug naar : onderzoeksprojecten
Zorgen voor goede draadloze connectiviteit in gebouwen is een van de belangrijkste uitdagingen bij het integreren van intelligentie!

In de huidige gedigitaliseerde wereld willen de meeste gebruikers altijd en overal verbonden zijn. Draadloze connectiviteit en communicatiediensten zoals mobiele telefoons, GPS, Wi-Fi en IoT (Internet of Things) zijn alomtegenwoordig. Aan de andere kant leidt de doelstelling om het energieverbruik terug te dringen tot de bouw van energie-efficiëntere gebouwen, met steeds betere prestaties van de gebouwschil. Het gebruik van bepaalde materiaalsoorten leidt tot een verhoogde afscherming van elektromagnetische signalen. 

Deze bouwkundige en technologische ontwikkeling roept vragen op over draadloze connectiviteit binnen gebouwen: hebben bouwmaterialen een significante invloed op de signaaloverdracht? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de nieuwe draadloze technologieën compatibel zijn met onze toekomstige gebouwen? Welke oplossingen bestaan er? Aan de andere kant kunnen bouwmaterialen in sommige gevallen worden gebruikt om signalen te verzwakken om zo te voldoen aan de geldende blootstellingsregels en zo de gezondheidsrisico's te minimaliseren. 

Het Bi-Wi-Fi project heeft als doel om de omvang van het probleem te inventariseren, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen de woon- en de utiliteitssector, waar de verwachtingen, wettelijke vereisten en technische oplossingen kunnen verschillen. Een bevraging gericht op de woonsector identificeert de belangrijkste beïnvloedende factoren, zoals de kwaliteit van de ontvangst van het netwerk buiten, of het gebruik van materialen met een metalen laag op de buitenste schil van het gebouw en de continuïteit ervan. Een Europese workshop belichtte bestaande ervaringen en technologieën die in andere landen worden gebruikt, evenals beste praktijken op dit gebied. 

Onze publicaties over dit onderwerp

Hebt u vragen over dit project?

Gerelateerde projecten