Ongebakken klei en biogebaseerde metselwerkproducten - CLAY-BIO-MASONRY

Terug naar : onderzoeksprojecten
Natuurlijke en duurzame bakstenen, blokken, metselmortels en bepleisteringen kunnen geproduceerd worden op basis van ongebakken klei of van nagroeibare granulaten.

In het licht van duurzaam bouwen en het toenemende belang van de ecologische en socio-economische prestatie van producten en materialen verdienen materialen van natuurlijke oorsprong aandacht. 

Deze studie richt zich op metselmaterialen op basis van ongebakken klei (leem), maar ook nagroeibare metselmaterialen: stenen, blokken, metselmortels en pleisters. 

Deze producten zijn weinig bekend, soms heterogeen en vallen niet onder een normatief kader of uitvoeringsrichtlijnen, in tegenstelling tot meer 'traditionele' producten. 

De algemene doelstelling van deze studie is het verbeteren van de technische kennis en het normatieve kader van deze natuurlijke materialen op het gebied van metselwerk. 

Het project bestudeert de basis- (fysiek en mechanisch) en aanvullende (gerelateerd aan vochtigheid, duurzaamheid, klimatologische invloed) eigenschappen van blokken, mortels en pleisters.  

Sommige benadrukken aanvullende eigenschappen van vochtbuffering en ademend vermogen, die worden geobjectiveerd en bestudeerd binnen het project. Ook hun uitvoering vraagt bijzondere aandacht: beperking van blootstelling aan water en vorst, droogtijd, variaties in samenstelling, laagdiktes voor voldoende luchtdichtheid, ... . 

De prestaties van metselwerk dat deze verschillende elementen combineert, worden ook bestudeerd: compatibiliteit tussen componenten en luchtdichtheid van het geheel. Door opvolging van bouwplaatsen en schadegevallen wordt de link met de praktijk gelegd.

Met de steun van

Onze publicaties over dit onderwerp

Hebt u vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten