Ontwikkeling van een sandwichpaneel gemaakt van CLT en isolerende kern - SCLT

Terug naar : onderzoeksprojecten
CLT-panelen bieden meerdere architecturale mogelijkheden en zijn flexibel genoeg om oplossingen te bieden voor elke bouwplaats.

Cross Laminated Timber (CLT) panelen, of kruisgelamineerd hout, maken het mogelijk om grote ruimtes te creëren in prefab elementen en zijn voldoende modulair om voor elke bouwplaats een oplossing te bieden. Om het gebruik van hout in constructies te optimaliseren is het echter essentieel om CLT-panelen te combineren met andere materialen om ze voldoende thermische en akoestische isolatie te geven. Inderdaad, CLT-panelen alleen voldoen niet aan de geldende thermische vereisten. Sandwich CLT-wanden (SCLT) zijn houten structurele elementen die de isolatie rechtstreeks in de structuur integreren. 

Het doel van het project is het bedrijf Stabilame in staat te stellen geprefabriceerde CLT-sandwichelementen te ontwerpen en te ontwikkelen waarvan de buitenste lagen bestaan uit CLT (2 of 3 lagen) in sparrenhout of inlandse houtsoorten met een isolerende kern, terwijl ze technisch efficiënt zijn. De oorsprong van de isolerende kern is bij voorkeur van biologische oorsprong. Deze isolerende kern moet de samenwerking tussen de twee CLT-platen mogelijk maken en de trillende, akoestische, waterdichting en mechanische eigenschappen van de panelen verbeteren.  

De ontwikkeling richt zich op mechanische sterkte, akoestische prestaties voor toepassing als buitengevel, luchtdoorlatendheid, brandwerendheid, levenscyclusanalyse (LCA) en duurzaamheid in de tijd. De doelstellingen zijn ook gericht op de productie-, verwerkings- en installatiekenmerken van sandwichpanelen van CLT, met inbegrip van constructiedetails. Regels voor een goede uitvoering van geprefabriceerde CLT-sandwichelementen worden op collectieve wijze ontwikkeld en verspreid om de prestaties van het op de bouwplaats geplaatste element te garanderen. 

Met de steun van

In samenwerking met

Hebt u vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten