Op weg naar bouw 4.0 - BUILD4WAL

Terug naar : onderzoeksprojecten
Digitalisering is een essentiële economische hefboom voor de ontwikkeling van de bouwsector

De digitale transitie van de bouwsector stelt bedrijven in staat hun winstgevendheid, hun concurrentievermogen en de tevredenheid van hun klanten te vergroten. Deze grote revolutie vereist ondersteuning van actoren in het veld bij het gebruik van nieuwe digitale technologieën in hun dagelijkse activiteiten.

Het Build4Wal-project, dat Buildwise, Cetic, Cenaero en CCW samenbrengt, heeft tot doel de spelers in de verschillende bouwsectoren bewust te maken van nieuwe technologieën en hun potentiële bijdragen door de oprichting van verschillende HUBS, vast of mobiel, als demonstratiecentra voor digitaal bouwen .

Deze hubs zijn een showcase van de nieuwste technologieën die de verschillende fasen van een bouwproject vergemakkelijken en verbeteren (3D-printen, drones, digitaal BIM-model, virtueel ontwerp, communicerende objecten, augmented reality, exoskeletten, geolocatie, kunstmatige intelligentie, enz.) . Ze stellen bedrijven in staat om het maturiteitsniveau van deze opkomende technologieën te zien en hun potentiële integratie (technisch en economisch) in hun interne processen te beoordelen via indicatoren die door het coördinatieteam zijn ontwikkeld. Deze hubs maken het ook mogelijk om bouwleerlingen op te leiden in deze nieuwe technologieën.

Elke hub is gewijd aan drie hoofdthema's: de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase. Mobiele hubs in de vorm van vrachtwagens of aanhangwagens maken het mogelijk om op bouwplaatsen tussen te komen om deze technologische demonstraties zo dicht mogelijk bij de actoren op het terrein uit te voeren.

Uiteindelijk verspreidt dit project alle nieuwe technologieën in de bouwsector en verkleint zo de kloof tussen theorie en praktijk ten gunste van een modernere en efficiëntere constructie in vele opzichten (comfort, gezondheid, energie, milieu).

Avec le soutien de

En collaboration avec

Vous avez des questions concernant ce projet de recherche?

Gerelateerde projecten