Productie van een circulaire droge dekvloer met gerecycleerde materialen - RECOB²

Terug naar : onderzoeksprojecten
RECOB² creëert een droge dekvloer die het thermisch en akoestisch comfort verbetert, in lijn met de milieudoelstellingen en de strategie Circular Wallonia.

RECOB² heeft als ambitie om een droog dekvloerpaneel te ontwikkelen dat voldoet aan de behoeften van de sectoren voor energetische renovatie en houtskeletnieuwbouw. Dit betekent dat het paneel betaalbaar, volledig circulair, lokaal, gemakkelijk te plaatsen en te demonteren moet zijn en in staat om het thermisch en akoestisch comfort te verbeteren. Momenteel bestaat 80% van de markt uit gipsvezelpanelen die niet noodzakelijkerwijs voldoen aan de doelstellingen van circulariteit en beperking van de milieu-impact. Het specifieke doel van het project is om de hele keten van lokale circulariteit van het product te ontwikkelen, van de levering van materialen uit afval voor de productie tot de ontmanteling aan het einde van de levensduur. 

Het RECOB²-paneel is gemaakt van een nieuw composietmateriaal dat bestaat uit 25 tot 40% gerecycleerd papier, gebroken zand uit inert bouwafval en een bindmiddel op basis van slakken en/of vliegas, om een 100% circulair materiaal te verkrijgen. Een toevoeging van gips of vezels kan overwogen worden om de mechanische eigenschappen te verbeteren. De verwachte eigenschappen van dit paneel zijn; een lage milieu-impact en lage productiekosten, een ductiliteit die geschikt is voor het gebruik, k en betere thermische en akoestische eigenschappen dan die van producten die in het algemeen worden gebruikt voor deze toepassing. 

Bovendien wordt beoogd dat het ontwikkelde materiaal kan voldoen aan verschillende specificaties door de samenstelling te variëren. Verschillende andere toepassingen kunnen worden overwogen, zoals structurele windverbandplaten. Dit project maakt deel uit van het platform Remind Wallonia.  

In samenwerking met

Met de steun van

Hebt u vragen over dit project?

Gerelateerde projecten