Een renovatiemaquette maakt furore

Terug naar : nieuws

Van 6 september tot 5 oktober 2023 hebben Buildwise en Constructiv, in samenwerking met Embuild, meer dan 1.200 aannemers en installateurs in Vlaanderen en Wallonië verwelkomd tijdens de sessies van de Renovision Festival Tour.

Aangekondigde doelstelling? De wetenschappelijke en pragmatische competenties op het vlak van renovatie in de verf zetten en zich laten onderdompelen in de wereld van innovatieve technieken en technologieën.

 

Tijdens dit festival stonden de dakwerkers in de spotlights met een levensgrote maquette van een bouwdetail tussen daken. Dit wekte nieuwsgierigheid op en stimuleerde de dialoog tussen vaklui en onderzoekers en technici bij Buildwise. Bij het begin van de demo kwam de volgende vraag rechtstreeks van de dakdekkers die lid zijn van het Technisch Comité ‘Dakbedekkingen’: Hoe laat ik een hellend op een plat dak aansluiten als de werken in verschillende fasen verlopen, soms met een interval van meerdere jaren?

Meestal wordt het hellend dak eerst uitgevoerd, waarbij het onderdak aan de dakvoet met tengellatten wordt bevestigd … Het is daarna dan ook moeilijk omwille van de toekomstige waterdichtheid om dit dak te laten aansluiten op het platte dak, behalve als het dak aan de dakvoet volledig wordt gedemonteerd of wanneer er een wachtfolie op het onderdak wordt gelast. In het eerste geval is er een economisch probleem, in het tweede bestaat het risico op waterlekkage, aangezien de aansluiting met het plat dak wordt gemaakt met een dakmembraan dat op het onderdak wordt gelast, tegen de richting in van het afdruipend water. Een tip voor deze renovatie: plaats tijdens de constructie van het hellend dak een wachtfolie onder het onderdak (centraal gedeelte van de maquette), vooraleer je de tengellatten bevestigt.

Het voordeel van deze 3D-constructie op schaal 1/1? Dankzij de actieve medewerking van de dakdekkers die lid zijn van het Technisch Comité is dit een uitgelezen kans om specialisten kennis te laten maken met een oplossing voor een terugkerend probleem op het terrein. Zo vermijd je dat anderen hetzelfde probleem overkomt!

De maquette werd onthuld tijdens het Renovision najaarsfestival; en binnenkort vertrekt ze terug op tournee, en zal te zien zijn tijdens evenementen zoals de Belgian Roofday op 20 oktober en Batibouw 2024. Daarna verhuist ze naar het Buildwise democenter.

Het persbericht.

Aansluiting tussen een plat dak en een hellend dak. Bitumineuze afdichting

Aansluiting tussen een plat dak en een hellend dak. Elastomere afdichting

Aansluiting tussen een plat dak en een hellend dak. Plastomere afdichting