Digitale 3D-meettoepassingen voor een geïndustrialiseerd bouwproces

Terug naar : onderzoeksprojecten
De digitalisatie en industrialisatie van de bouwsector leidt tot bouwprocessen die vlotter, efficiënter en met een lagere foutenmarge verlopen.

Bij een bouwproject worden metingen uitgevoerd voor nagenoeg elk bouwmateriaal of bouwelement, bv. voor het opmaken van een offerte, tijdens de fabricage, bij de plaatsing, als controle, … De klassieke werkwijzen en meetmethodes die bij veel bouwbedrijven steevast toegepast worden, schieten in een meer geïndustrialiseerde en gedigitaliseerde wereld echter te kort. Dit is nog meer het geval in een BIM-gebaseerd ecosysteem. 

Het project beoogt de toepassingsmogelijkheden van digitale meettechnieken bij bouwprofessionelen te demonstreren zodat deze op een structurele manier geïntegreerd worden in het bouwproces, zowel off-site als on-site.  Er wordt hierbij o.a. gefocust op het gebruik van “high-tech” toepassingen zoals het gebruik van laserscanners, totaalstations, fotogrammetrie, drones en kunstmatige intelligentie tot het aanwenden van eerder eenvoudige toestellen zoals distometers of meetapps voor smartphones en tablets.  

De demonstraties richten zich voornamelijk op vier bouwsituaties die een brede range van bouwtoepassingen afdekken. Zo wordt er met name ingezet op digitale metingen:  

  • in de offertefase en de werfvoorbereiding, 
  • voor de montage, de productievoorbereiding en het uitzetten, 
  • voor automatische tolerantiecontroles tijdens en na de plaatsing van bouwelementen in situ, 
  • voor automatische herkenning/detectie van bouwelementen, bouwmaterialen en bouwpathologieën. 

Dit moet leiden tot een snellere digitalisatie en industrialisatie in de bouwsector, waarbij de werkprocessen van bouwbedrijven vlotter, efficiënter en met een lagere foutenmarge verlopen. Bij technologiebedrijven en dienstenleveranciers moet dit leiden tot nieuwe aan de bouwsector aangepaste producten. 

In samenwerking met

Met de steun van

Heb je vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten