Duurzame koelsystemen - SCoolS

Terug naar : onderzoeksprojecten
Hoe een aangenaam zomercomfort realiseren gebruik makend van passieve koeltechnieken en duurzame koelsystemen?
Het metier
Start: 1 oktober 2018 Eind: 31 december 2020

Bron : Shutterstock

Vanwege de klimaatopwarming, steeds strenger wordende isolatie-eisen, meer glas in gebouwen, interne warmtewinsten… wint koeling jaar na jaar aan belang. Actieve koelsystemen zijn een voor de hand liggende oplossing: zij zijn eenvoudig te plaatsen en te vervangen en zij bieden een hoog comfortniveau. Airco-units verbruiken echter veel energie en de meeste koelmiddelen zijn schadelijk voor het klimaat.  

Er zijn reeds verschillende duurzame alternatieven op de markt zoals geothermische koeling en evaporatieve koelsystemen, maar ook passieve koelstrategieën zoals regelbare zonnewering of zonwerende beglazing en (intensieve) nachtventilatie. 

Toch lijkt het moeilijk de consument echt te overtuigen van de bruikbaarheid van deze systemen in de strijd tegen hoge binnentemperaturen in de zomer. 

Een gebrekkige ervaring met deze duurzame koelsystemen vormt vaak nog de grootste drempel voor de toepassing ervan. De dimensionering van deze technieken is vaak kritischer en de prestaties (energie, comfort, hygiëne) ervan zijn in de praktijk nog niet altijd even duidelijk. 

Het SCoolS-project schept voor de verschillende partners meer duidelijkheid in de prestaties van deze systemen. Dit zowel voor residentiële toepassingen als voor industriële en kantoortoepassingen.  

Het project is gebaseerd op een drieluik van labo-metingen, in situ meetcases en computersimulaties. 

De online decision support tool is hierbij een belangrijke verwezenlijking 

Door de bevordering van kennis over en de correcte toepassing van systemen voor duurzaam koelen is de ruime doelgroep van installateurs, leveranciers en studiebureaus voorbereid op een toekomst waarin deze technieken ongetwijfeld aan belang zullen winnen.  

Onze publicaties over dit onderwerp

Meer informatie over normen en regelgevingen op dit gebied

In samenwerking met

Met de steun van

Hebt u vragen over dit onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten