3D-betonprinten. Technologieën, uitdagingen, kansen en toepassingen - 3DCP

Terug naar : onderzoeksprojecten
Stand van zaken en de toekomst van 3D betonprinten

Dit project behandelt de 3D printtechniek door de extrusie van cementgebonden materialen (mortels en microbeton) voor de vervaardiging van straatmeubilair en structurele elementen.

Er is immers nood bij de Belgische aannemers om geïnformeerd te worden over de soorten toepassingen, de beschikbare materialen, de kwaliteitscontrole, het ecologisch/economisch gewin, enz.

Op die wijze kan men de opportuniteiten identificeren en vergelijken met traditionele uitvoeringstechnieken.

Elementen van dit project zijn:

  1. Kennisverwerving (focus op "materialen"): Een state-of-the-art rapport waarin de huidige mogelijkheden en toepassingen van de technologie worden gepresenteerd, evenals de beschikbare materialen
  2. Uitwisselingen met de sector en identificatie van kansen/uitdagingen/kernpunten Het opzetten van een dynamische werkgroep van het type innovatiehub
  3.  Experimenteel gedeelte om de mogelijkheden op korte termijn voor ondernemers te beoordelen, met deze producten en kleinere printers (waaronder een robot die door Buildwise is aangekocht in het kader van het Build4Wal-project)
  4. De valorisatie van de resultaten via verschillende kanalen en het opzetten van een collectief onderzoeksproject met externe partners (zie BEXTRUS-project)

 

Onze publicaties over dit onderwerp

Meer informatie over normen en regelgevingen op dit gebied

Hebt u vragen over dit project?

Gerelateerde projecten